Career Building

[Career][grids]

Personality

[Personality Development][twocolumns]

Amazing Facts

[Amazing Facts][grids]

Motivational

[Motivational Story][twocolumns]

GK For Clerical Examinations !


1. Who wrote the song "Saare jahan se acha" ?
Answer: Muhammad Iqbal
2. Who give music to the song "Saare jahan se acha" ?
Answer :Pandit Ravi Shankar
3. Which is the worldsoldest news agency?
Answer :AFP (Agence France Press)
4. What is the chemical name of Tear Gas ?
Answer:Chloro acetophenone
5. Which is the only hobby recognized by the United Nations?
Answer:Ham Radio
6. What is the national flower of Pakistan?
Answer:Jasmine
7. What is the scientific name of Cockroach?
Answer :Periplaneta americana
8. What is the unit of luminous intensity?
Answer :Candela
9. Who is the winner of 2012 Us open men's title ?
Answer:Andy Murray
10. Who is the winner of 2012 Us open women's title ?
Answer:Serena Williams
11. Which famous writer is known as Father of Snow Golf?
Answer: Rudyard Kipling
12. How many Schedules are there in the Indian Constitution?
Answer:12
13. Which planet is known as Red planet?
Answer:Mars
14. Which European countries are separated by Market Reef?
Answer:Finland and Sweden
15. Who is the author of Panchtantra?
Answer:Vishnu Sharma
16. Which is the coldest planet in solar system?
Answer:Neptune
17. The Rourkela Steel Plant in Odisha was built with the collaboration of _____ ?
Answer:Germany
18. The Durgapur Steel Plant in West Bengal was built with the collaboration of _____ ?
Answer:Britain
19. The Bhilai Steel Plant in Chattisgarh was built with the collaboration of _____ ?
Answer:Russia
20. Who is the first and only Muslim lady ever to rule the throne of Delhi ?
Answer: Razia Sultana
21.Who composed the national anthem of Bangladesh (Amar sona bangla)?
Answer: Rabindranath Tagore
22. Who wrote the book Planned economy for India?
Answer:M. Visvesvaraya (He is known as father of Indian planning, his birthday September 15 is
observed as Engineer's Day in India )
23. Which is the oldest sports in the world?
Answer:Archery( It is the national sports of Bhutan)
24. What is the normal duration of Hockey game?
Answer: 70 Minutes
25. Which Minor Rock Edict of Asoka describes the conquest of Kalinga by Asoka ?
Answer: No.XIII (13)
26. Who is the author of Joy of Numbers?
Answer :Shakuntala Devi
27. Who is the creator of the painting The Potato Eaters?
Answer:Vincent van Gogh
28 .Folketing is the parliament of which country?
answer:Denmark
29. What s the chemical name of Lime stone?
Answer:Calcium Carbonate

No comments: