Interview

[Interview][grids]

Personality

[Personality Development][twocolumns]

Amazing Facts

[Amazing Facts][grids]

Motivational

[Motivational Story][twocolumns]

Railway Questions- Highly Asked In Railway Exams


1.At which of the following places Diesel Component Works is established?
(a) Jamshedpur (b) Patiala (c) Perambur (d) Varanasi
Ans:- B

2.Which Zone is the largest in Indian Railways?
(a) Central Railway (b) Northern Railway
(c) Eastern Railway (d) Western Railway
Ans:- C

3.A platform surrounded by rail lines from all the four sides, is called
(a) dock platform (b) passenger platform
(c) island platform (d) goods platform
Ans:- C

4.When was the nationalization of Indian Railways done?
(a) 1952 (b) 1950 (c) 1951 (d) 1954
Ans:- B

5.In which year Research, Design and Standard organization was established?
(a) 1954 (b) 1957 (c) 1959 (d) 1967
Ans:- B

6.Where is the Research, Design and Standard Organisation situated?
(a) Lucknow (b) Bangalore (c) Pune (d) New Delhi
Ans:- A

7.When was the first train in Indian started?
(a) 1851 (b) 1852 (c) 1853 (d) 1854
Ans:- C

8.In which Governor-General's reign railway lines in India was established?
(a) Lord William Bentick (b) Lord Cornwallis
(c) Lord Kenning (d) Lord Dalhousie
Ans:- D

9.How much distance was traveled by first train of India?
(a) 33 km (b) 36 km (c) 34 km (d) 46 km
Ans:- C

10.In which of the following cities, the first sub-way train was started?
(a) Mumbai (b) Delhi (c) Calcutta (d) Chennai
Ans:- C

11.Who invented the railway engine?
(a) Charles Babbage (b) Isaac Newton
(c) James Watt (d) George Stephenson
Ans:- D

12.Which of the gauges is used in the hilly areas?
(a) Broad gauge (b) Meter gauge
(c) Narrow gauge (d) Special gauge
Ans:- C

No comments: